Budowa wędzarni na podkowę

Budując wędzarnię należy wziąć pod uwagę wielkość, kształt i materiał, z którego będzie wykonana. Wędzarnia Kamado może być dość dużą konstrukcją. Jeśli planujesz mniejszą podkowę, możesz zastosować UDS, który jest bardzo ekonomiczny, łatwy w montażu i stosunkowo łatwy w transporcie. Innym rodzajem wędzarni pionowej jest styl kamado, który przypomina kształtem jajko, ale jest zbudowany z bardziej pokaźnych materiałów. Wędzarnia ta ma podobne cechy do pieca tandoori, z wysoką temperaturą wewnętrzną.

Uwagi konstrukcyjne

Wędzarnia na podkowie jest klasycznym przykładem stodoły zbudowanej na początku XX wieku. Konstrukcja ta ma zewnętrzną ścianę z bali o kwadratowym przekroju, z dwuspadowymi dachami wykończonymi deskami narożnymi. Dach dwuspadowy zwieńczony jest drewnianym kominem, a północne i południowe ściany obramowane są poziomą sidingiem na pióro i wpust. Okapy mają odsłonięte krokwie. Po południowej stronie budynku znajdują się pojedyncze drzwi pokryte panelami z drewnianych desek. Na początku XX wieku do północnej strony dobudowano ramowy garaż.

Wędzarnia w stylu Kamado

Jeśli nigdy nie używałeś tradycyjnej wędzarni offsetowej, możesz się zastanawiać, o co w tym wszystkim chodzi. Ten styl wędzarni jest skrzyżowaniem grilla i wędzarki. Można go używać do pieczenia, smażenia i wędzenia. Większość ludzi, którzy używają obu typów wędzarni, wybiera kamado, gdy potrzebują szybkiego gotowania. Ten palacz ma dodatkową zaletę bycia bardzo ekonomicznym w zakupie i prowadzeniu.

Kamado jest wykonane z grubych ceramicznych ścian, które są bardziej odporne na ciepło niż te z kuli. Posiada również płytę deflektora, która przypomina kamień do pizzy, osadzony w ramie pod rusztami grilla. Płyta deflektora odchyla ciepło i dym w górę, aby osłonić Twoje jedzenie przed bezpośrednim ciepłem. Dodatkowo, wędzarnia ta posiada zawias typu air lift, dzięki czemu może być łatwo przenoszona.

Primo jest klasycznym przykładem kamado. Jego owalny kształt pozwala na dwustrefowe gotowanie. Posiada owalną komorę spalania, która oddziela ciepło bezpośrednie od pośredniego. Inne kuchnie kamado zmagają się z tą cechą. Pośrednie ciepło jest lepsze dla warzyw lub dań bocznych, które nie wymagają dużej ilości węgla drzewnego. Jednak grill Primo pozwala również na użycie pośredniego ciepła dla mięsa i warzyw.

Niektóre kamado mają szufladę na popiół w dolnej części. Choć może to brzmieć jak dobrodziejstwo, należy mieć świadomość, że szuflada na popiół to dodatkowy obowiązek. Żar z węgli i jedzenia może nagromadzić się do wysokiej temperatury, przez co trudno będzie go ostudzić. Poza tym, proces ten będzie wymagał od Ciebie regularnego opróżniania szuflady na popiół. Jeśli nie masz na to czasu, możesz kupić przenośny grill na węgiel drzewny, który wykona to zadanie.

Styl Kamado – palacz na podkowach – został po raz pierwszy użyty tysiące lat temu w Japonii. Jego konstrukcja była zupełnie inna od innych pieców i była używana w wielu starożytnych cywilizacjach, takich jak w tandoorach w Indiach i parownikach ryżu w Japonii. W dzisiejszych czasach jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów grilla. Kamady wykonane są z ceramiki, izolowanej stali lub podobnych materiałów i zapewniają doskonałe utrzymanie ciepła. Są również bardzo wydajne z paliwem.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *